Avrupalılaşan Öğretmenler, Bilişen Beyinler Erasmus+ KA1 Projesi

14.06.2016 5336

PROJEMİZİN ÖZETİ

Projeye katılacak öğretmenlerimizin kaliteli proje hazırlama ve BİT alanındaki eksikliklerini gidermek için proje süresince (24 ay) yurt dışında alacakları kurslar sayesinde hem ihtiyaçlarını gidermek hem de Avrupalılaşma, uluslararasılaşma ve kültürlerarası etkileşim alanında kendilerini geliştirmek projemizin asıl amacıdır.

Öğrencilerimiz bilgisayar başında verimli vakit geçirmediklerinden dolayı velilerimiz ve öğretmenlerimiz yakınmaktadırlar. Bu durum öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz etkilemektedir. Öğretmenlerimiz; problemi aşmalarında rehberlik edebilmek için BİT alanında yeniliklere ihtiyaç duymaktadırlar. Alacakları eğitimlerle bu eksikliği gidereceklerdir. Öğrencilerin bilgisayarda geçirdikleri ölü zamanı Web 2.0 araçları sayesinde kaliteli eğitim materyalleri hazırlayarak verimli zamana dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Okulumuzda başarılı ulusal projeler yapılmasına ve öğretmenlerin bu konuda eğitimleri olmasına rağmen, Erasmus + programı altında okulumuza hiçbir hibe sağlanmamış, bu da personelimiz ve öğrencilerimiz için Avrupalılaşma, Uluslararasılaşma ve kültürlerarası etkileşim alanında büyük bir eksikliktir. Bu eksikliği giderme çabası,  proje için en önemli nedenlerden biridir. Öğretmenler, kendilerini geliştirmek istedikleri BİT alanındaki eğitimleri bir Avrupa ülkesinde alacak, bu kurslarda diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla paylaşımlarda bulunma fırsatı yakalayacaklar, okulumuzda ve bölgemizde yapılacak olan Erasmus ( + )  projeleri konusunda ise öncü olacaklardır. Ayrıca Kaliteli Proje Hazırlama ve BİT alanında almayı planladığımız kurslar sayesinde önümüzdeki teklif yılı süresince kaliteli bir Erasmus+ KA2 projesi yapmak istenmektedir. Okulumuz stratejik planlama ekibi ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla personele bir anket uygulayarak kurumumuzun ihtiyaçları belirlenmiştir ve proje ekibi oluşturulmuştur. Proje ekibi kurumumuzun ihtiyaçlarına göre yurt dışında yürütülen kursları listelemiş, gerekli bilgileri kurs sağlayıcılarından edinip uygun kurslara karar vermiştir. Ayrıca projenin daha sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yürütülebilmesi için alt proje ekipleri oluşturulmuştur.

Projemizin hedefleri arasında

1-Eğitim öğretimi çağdaşlaştırıp geliştirmek

2-Öğretmenlerimizin BİT alanındaki yeterliliklerini arttırarak kaliteli bir eğitime duydukları ihtiyacı karşılamak ve sonrasında meslektaşlarımıza aktarmak

3-Web 2.0 araçları ile öğrencilerin ilgisini çekerek eğitim öğretime aktif olarak katılımlarını sağlayarak yararlı hale dönüştürmek

4-Öğretmenlerin yabancı dilini geliştirmeleri için Avrupalılaşmasını sağlamak ve motivasyonlarını artırmak

5-Erasmus (+) projeleri konusunda meslektaşlarımıza örnek olmak

6-Hazırlamayı planladığımız, BİT alanındaki KA2 projesine zemin hazırlamak, daha kaliteli ve etkili şekilde yönetmeyi ve yürütmeyi başarabilmek

Projemizin ele aldığı temel konular; BİT, yeni teknolojiler, dijital yeterlikler, yenilikçi müfredat, eğitimsel yöntemler, eğitim derslerinin gelişimi olarak belirlenmiştir.

Okul yöneticisi tüm personele gerçekleştirilmesi planlanan proje hakkında duyuru yapmış ve gönüllü öğretmenler dilekçe ile okul yönetimine başvurmuşlardır. Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr Müyesser Ceylan'ın da içinde bulunduğu bir komisyon tarafından proje ekibine 12 üye seçilmiştir. Öğretmenlerden bir dilekçe istenmiş, gönüllülük sözleşmesi imzalatılmıştır. Katılımcı öğretmenlerimiz ulusal, uluslararası projeler ve pek çok e-Twinning projeleri yürütmekte ancak öğretmenler BİT 'ni etkin kullanamadıkları için istenilen verimi alamamaktadırlar. Ülkemizde ortaöğretimde uygulanmakta olan Fatih Projesi MEB stratejik planına göre ortaokullarda da uygulanacaktır. Ancak proje kapsamında ölçülebilir Web 2.0 araçları ve BİT alanında öğretmenlerimiz için yeterli sayıda ve kalitede eğitime ulaşmak oldukça güçtür. Okulumuzun stratejik planı ve swot analizi incelenerek ihtiyaçlara göre bir proje ekibi kurulup projeye başlanmıştır. Kurslar araştırılmış aralarından oylama yöntemiyle kurs seçimi yapılmıştır. Projenin hazırlık aşamasında ulusal ajansla sözleşme imzalanacak ve ortaklara haber verilecektir. Proje lojistik ekibi katılımcıların, konaklama, vize vb. işlemleri ile ilgilenecektir. Kurs sağlayıcılarıyla irtibatta bulunularak hareketliliğin sorunsuz devamı ve kurslara hazırlık sağlanacaktır. Her kurstan sonra çeşitli faaliyetler yaparak ve bunları raporlaştırarak projenin tanıtımı yapılacaktır. Katılımcılarımızın kaliteli proje hazırlama ve BİT alanındaki eksikliklerini gidermeleri, Avrupalılaşmaları, uluslararasılaşmaları, kültürlerarası etkileşim alanında kendilerini ve yabancı dillerini geliştirmeleri beklenmektedir. Hazırlanan eğitim öğretim materyalleri ile öğrencilerin bilgisayarda geçirdikleri zamanı daha kaliteli ve eğlenceli hale getirilmesi hedeflendiği gibi aynı zamanda ilçemiz ve ilimizdeki öğretmenlerin, velilerin ve tüm hedef kitlemizin bilgilenmesi beklenmektedir.

Ayrıntılı Bilgi : Web Sitesi

Adres:
YENİKENT MAH. YENİKENT KÜME EVLERİ B BLOK SİTESİ ŞEHIT YUNUS BAYKAL ORTAOKULU BLOK NO: 18/2 ODUNPAZARI / ESKİŞEHİR